Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.

Sałatki i surówki

niedziela, 20 marca 2016

Hej,

dziś podzielę się szybkim przepisem, na prosty obiad. Inspiracją dla mnie było danie półgotowe, które mogłam jakiś czas temu kupić w jednym z dyskontów. Niestety, nie podam dokładnych proporcji, gdyż sama wykorzystałam po prostu to co mam w lodówce i nie zważałam na proporcje, dlatego podam również je "na oko". Danie jest szybkie, smaczne,smakuje super na ciepło jak i na zimno. Gdyby tylko coś z niego zostało to z pewnością wzięłabym go na śniadanie do pracy jutro.

Składniki:

- 3/4 szklanki kaszy kuskus

- garść rodzynek

- dwie kostki mrożonego szpinaku

- szklanka mrożonego groszku

- dwie duże garści roszponki

- kilka małych pomidorów

- przyprawy (sól, czosnek granulowany, garam masala, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone chilli, płatki drożdżowe nieaktywne, ale myślę, że można je pominąć)

- olej do smażenia

- wrzątek

Kuskus wsypujemy do żaroodpornego naczynia, na przykład miseczki.  Dodajemy rodzinki, całość solimy lekko i mieszamy. Gotujemy wodę, gdy jest wrząca zalewamy nim kuskus z rodzynkami  centymetr ponad jego poziomem lub wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wchłonięcia wody. 

Na patelnię wlewamy trochę wrzątku, dodajemy do niego szpinakowe mrożonki oraz mrożony groszek i rozmrażamy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając wodąGdy zawartość patelni będzie rozmrożona i nie będzie wody na patelni dodajemy trochę oleju (u mnie rzepakowy), następnie przyprawy, sól, pieprz, czosnek granulowany, płatki drożdżowe, garam masalę, mielone chilli. Żadna z tych przypraw nie była dodana w dominującej ilości. Chwilkę smażymy na średnim ogniu.

W międzyczasie wracamy do naszego kuskusu - mieszamy go widelcem, by się spulchnił i porozdzielał. Kuskus wraz z rodzynkami dodajemy do szpinaki i groszku na patelni, chwilę podgrzewamy, mieszamy, wyłączamy ognień pod patelnią.

Roszponkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy na mniejsze cząstki.

Na dno talerza kładziemy roszponkę. Na to wykładamy kuskus wraz z warzywami i rodzynkami. Na górę kładziemy pomidorki, można je delikatnie posolić. 

I już :-)

zielony_kuskus2

niedziela, 22 marca 2015

Witam,

wczoraj zrobiłam sobie na śniadanie prostą i szybką sałatkę.

Składniki:

- 2 duże jajka 

- garść roszponki

- 5-6 pomidorków koktajlowych

- majonez (ilość wg uznania)

- sól czosnkowa z ziołami (z młynka)

 

Jajka gotujemy na twardo. Roszponkę myjemy, osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem. Pomidorki również myjemy, osuszamy. Kładziemy na talerz. 

Jajka po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek. Kroimy je na ćwiartki, kładziemy na roszponce. Pomidorki kroimy w ten sam sposób, dokładamy je na talerz. Odpowiednią dla nas ilość majonezu kładziemy tu i ówdzie, na jajko, na pomidorka, na liście roszponki. Wszystko posypujemy solą czosnkową z ziołami. 

I zajadamy :-)

Ilość porcji: 1

 ALE JAJA!

niedziela, 14 września 2014

Wczoraj wieczorem przygotowałam prostą sałatkę. Spędziła sobie noc w lodówce i była idealna na dzisiejsze śniadanie.

Składniki:

- 4 duże (wielkości pięści) ziemniaki

- 4 duże ogórki konserwowe

- cebula czerwona

- kopiasta łyżka majonezu

- łyżeczka musztardy sarepskiej

- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)

 

Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach w dużej ilości wody do miękkości. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie obieramy, kroimy w plasterki dzieląc je potem na półplasterki. Przekładamy do miski. 

Ogórki konserwowe wyciągamy ze słoika, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w miarę równą kostkę. Dodajemy do ziemniaków.

Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej nam się uda. Przekładamy całość do pozostałych składników. 

Do miski z warzywną zawartością dodajemy łyżeczkę musztardy, kopiatą łyżkę majonezu oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Poniżej sałatka w towarzystwie roszponki - bo lubię takie zielone liście. Myślę, że rukola także pasowałaby do sałatki. Jednak bez tych dodatków sałatka także jest smaczna :-)

Ilość porcji: 3-4

niedziela, 01 czerwca 2014

Ostatnio zrobiłam smaczną sałatkę makaronową. Prostą, lekką, wiosenną. Jeśli dobrze się ją schłodzi to fajnie orzeźwia w ciepły dzień.

Składniki:

- makaron (ilość dla dwóch osób)

- ogórek szklarniowy (można dać dwa)

- 3 łyżki posiekanego szczypioku

- duża ilość świeżego koperku (u mnie pół sporego pęczka)

- ząbek czosnku lub czosnek granulowany

- łyżka oliwy

- sól, kolorowy pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do miski. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do makaronu. Koperek siekamy - tak drobno jak lubimy, dokładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku lub jego granulowaną postać oraz szczypiorek. Wsypujemy sól i pieprz. Wlewamy łyżkę oliwy, wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, by smaki się pomieszały.

Fajne na śniadanie do pracy lub kolację w domu.

Ilość porcji: 2

niedziela, 11 maja 2014

Dziś przedstawiam przepis na szybką sałatkę makaronową z suszonymi pomidorami i fasolą. Z uwagi na zawartość czosnku, szczypiorku i dymki dobrze nie brać jej do pracy, jeśli ma się bezpośredni kontakt z ludźmi ;-) Chyba, że zupełnie się tym nie przejmujecie :-)

Składniki:

- ugotowany makaron - ilość dla 2-3 osób

- 7 suszonych pomidorów z oleju

- ok. 10 zielonych oliwek

- puszka drobnej fasoli białej

- duży ząbek czosnku

- około ośmiu świeżych listków bazylii

- łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska)

- łyżka posiekanego szczypiorku

- mała dymka

- 3 łyżki oleju od suszonych pomidorów

- przyprawy (sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, suszona natka pietruszki)

Ugotowany makaron umieszczamy w misce. Fasolę odcedzamy, dodajemy do makaronu. Suszone pomidory, dymkę i oliwki siekamy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Przekładamy wszystko do miski z makaronem i fasolą. Dodajemy szczypiorek, musztardę. Polewamy olejem, doprawiamy. Listki bazylii rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy dokładnie, odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły.

Smacznego :-)

Wiem, że nie wszystkie składniki podane w przepisie są widoczne na tym zdjęciu, jak na złość ukryły się pod makaronem :-(

Ilość porcji: 2-3

Piknik majowy 

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Dziś przedstawiam przepis na makaronową sałatkę, którą jakiś czas temu przygotowałam na babskie spotkanie.

Składniki:

- 4 szklanki suchego makaronu (u mnie kokardki)

- 20 dkg żółtego sera w kawałku

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kukurydzy

- ugotowane na twardo jajko

- 6 rzodkiewek

- cebula dymka

- pół twardego jabłka obranego ze skórki

- posiekany szczypiorek do posypania wierzchu sałatki

- łyżeczka musztardy

- 3 kopiaste łyżki majonezu

- opcjonalnie pomidorki cherry

- przyprawy (sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony, odrobina mielonej papryki chilli, odrobina czosnku granulowanego)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i studzimy. Przekładamy do miski. Fasolę oraz kukurydzę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozwalamy trochę się osuszyć.

Makaron wraz z warzywami z puszki przekładamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy jajko i wrzucamy je do miski. Ser kroimy na kosteczki, nie za małe i nie za duże. Można całość dorzucić do zawartości miski lub tylko część, a resztę pozostawić na posypkę wierzchu sałatki. Obrane jabłko kroimy w kostkę, rzodkiewki w plastry i następnie w słupki. Dymkę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy wszystko do miski. Przyprawiamy sałatkę musztardą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, mieloną chilli, solą (trzeba uważać z nią, gdyż ser może być już słony). Dodajemy majonez, mieszamy wszystko dokładnie. Smakujemy, ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Przekładamy sałatkę do ładniejszej miski. Wierzch możemy jeszcze wysmarować majonezem, położyć na nim pokrojone na pół pomidorki, resztę sera, posiekany szczypior, dodatkową cebulę dymkę.

Wkładamy gotową sałatkę na kilka godzin do lodówki, by smaki się przegryzły.

Z uwagi na świeżo mielony pieprz sałatka dla niektórych może być ostra, zwłaszcza, gdy natrafią na grubiej zmielony kawałek ;-) Ale ja właśnie lubię, kiedy na języku zostaje taki ostry posmak :-)

Ilość porcji: co najmniej 4 osoby spokojnie się najedzą

niedziela, 12 stycznia 2014

Właśnie taką sałatkę ostatnio zrobiłam sobie na kolację. Skutecznie mnie nasyciła i pozwoliła usnąć bez większego obciążenia żołądka.

Składniki:

- 7 liści sałaty

- 4 pomidorki cherry

- 7 zielonych oliwek

- ugotowane na twardo jajko

- łyżka posiekanego szczypiorku

- 4 łyżeczki oliwy

- 2 łyżeczki musztardy

- 2 łyżeczki przegotowanej wody

- łyżeczka soku z cytryny

- przyprawy (sól, pieprz, szczypta cukru)

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na drobniejsze fragmenty. Pomidorki i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. To samo robimy z jajkiem. Umieszczamy wszystko w miseczce.

Do szklanki wlewamy oliwę. Dodajemy sok z cytryny, musztardę, wodę i szczyptę cukru. Mieszamy dokładnie. Polewamy sałatkę. Posypujemy ją szczypiorkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.

Ilość porcji: 1 

 

niedziela, 22 grudnia 2013

Czekając na gości w sobotnie południe wymyślałam co można dla nich przygotować. Na wszelkie spotkania fajne są sałatki. Warstwowej nie robiłam, więc stwierdziłam, że to dobry moment, by ją przygotować. Poleciałam do sklepu, by kupić produkty, które pojawiły się w mojej głowie i przystąpiłam do pracy.

Składniki:

- woreczek ryżu (100g), u mnie basmati

- słoik konserwowej mieszanki marchewki, groszku i kukurydzy

- 10 dkg sera żółtego

- 3 ogórki kiszone (raczej większe)

- 3 jajka ugotowane na twardo

- dymka wraz ze szczypiorem

- 4 łyżki keczupu

- majonez (dużo, ok. 300g)

- przyprawy (sól, świeżo mielony kolorowy pieprz)

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Ser oraz jajka ścieramy na tarce. Umieszczamy w osobnych naczyniach. Ogórki kiszone dzielimy na części i kroimy w mniejsze kawałki. Mieszankę warzywną odcedzamy.

Zaczynamy nakładać warstwy od ryżu. Jeśli ryż jest mało słony można go dosolić (co zrobiłam) i oprószamy pieprzem. Przykrywamy warstwą majonezu. Następnie nakładamy starte jajka, znów majonez, dalej warzywa, majonez, ryż, keczup, ogórki kiszone, ser, majonez, warzywa, majonez, ryż, jajka, majonez. Cebulę dymkę i szczypior kroimy drobno. Posypujemy górną warstwę. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przyjęłam zasadę, że mało słone warstwy (ryż oraz jajka) soliłam i oprószałam pieprzem.

Super jest to, że można robić tyle warstw na ile pozwala naczynie. Mi pozwoliło tylko na tyle ile widać na zdjęciu, ale chyba następnym razem korzystam z większej miski, by zrobić więcej warstw:-)


 

Ilość porcji: 4 

 

 

09:09, marrrgott , Sałatki i surówki
Link
niedziela, 10 listopada 2013

Dziś przedstawiam prostą sałatkę ziemniaczaną z fasolą i innymi dodatkami. Przygotowana z tego co miałam pod ręką.

Składniki:

- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ostudzonych)

- puszka drobnej fasoli białej

- pół słodkiego, soczystego i twardego jabłka

- 2 małe cebule dymki wraz ze szczypiorkiem

- dwa plastry sera (u mnie gouda)

- dwie nieoszczędne łyżki majonezu

- łyżeczka musztardy

- łyżeczka soku z cytryny

- przyprawy (sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany)

Ostudzone ziemniaki obieramy kroimy w plastry, a plastry na mniejsze kawałki (ja nie kroiłam tak drobno, chciałam poczuć ziemniaka;-) Przekładamy go do miski. Cebule dymki siekamy drobno wraz ze szczypiorkiem i dodajemy do ziemniaków. Odsączamy fasolę, jabłko obieramy ze skórki i kroimy drobno. Dokładamy do reszty. Plastry sera kroimy w cienkie słupki. Przekładamy do miski z warzywami. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy musztardę, majonez oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie. Wstawiamy do lodówki by smaki się przemieszały.

Ilość porcji: 4 

 

niedziela, 14 lipca 2013

Jakiś czas temu, robiąc obiad spostrzegłam, że nie mam do obiadu żadnych surowych warzyw. Szybki przegląd lodówki pozwolił mi stwierdzić, że mogę coś na szybko wykombinować. Uff... Obiad był kompletny...

Składniki:

- papryka żółta oraz czerwona

- dwa pomidory

- dwie cebule dymki

- duży ząbek czosnku

- oliwa

- przyprawy (sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, odrobina słodkiej mielonej papryki)


Papryki myjemy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy je w paseczki, a następnie w kostkę. Pomidory również myjemy i kroimy na ósemki. Wszystko przekładamy do miski. Cebule kroimy w takie cząstki jak lubimy, czosnek siekamy i dokładamy do pozostałych warzyw. Dodajemy przyprawy i zalewamy dwoma łyżkami oliwy.
Wkładamy do lodówki na około godzinkę i podajemy z obiadem:-)


Ilość porcji: 3-4

niedziela, 23 czerwca 2013

Miałam ochotę sprawdzić jak smakuje groszek mrożony. Do tej pory w mojej kuchni królował groszek w puszcze. Lubię jego smak, lubię też to, że otwiera się puszkę i już można groszek spożywać. Jednak miałam ochotę zmienić trochę tę groszkową fascynację i spróbować groszku mrożonego, który ma ładniejszy kolor (jak się okazało również ma lepszy smak) od groszku puszkowanego. W tym celu zrobiłam sałatkę.

Składniki:

- 4 średnie ziemniaki (użyłam młodych)

- 2 szklanki mrożonego groszku

- 4 suszone pomidory z olejowej zalewy

- pół obranego i pokrojonego w kosteczkę jabłka 

- 1/3 kostki sera sałatkowego typu feta (pokrojony w kostkę lub pokruszony)

- 2 szklanki bulionu warzywnego

- duża garść rukoli

- dwa listki świeżej bazylii

- łyżka soku z cytryny 

- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

- 2 łyżki oliwy (zamiast niej można użyć oleju, w którym były suszone pomidory)

- przyprawy (sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, odrobinka słodkiej mielonej papryki, odrobinka mielonej papryczki chilli)

Na początek ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy je w mundurkach do miękkości. Pozwalamy im ostygnąć. W międzyczasie do innego garnka wlewamy bulion warzywny i dorzucamy dwie szklanki mrożonego groszku. Gotujemy pod przykryciem kilka minut, tak by groszek się nie rozgotował. Najlepiej spróbować czy groszek jest dobry. Odcedzamy go i również strudzimy.

Przygotowujemy miskę, w której będziemy umieszczać składniki sałatki. Ostudzone ziemniaki obieramy z łupin, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski. Następnie umieszczamy w niej groszek i rukolę. Dodajemy pokrojone jabłko. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Liście bazylii rwiemy na mniejsze cząstki i dodajemy tam, gdzie wylądowały suszone pomidory. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w kostkę ser sałatkowy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinkę, by smaki i aromaty przeniknęły się. Oczywiście można dodać więcej czosnku, jeśli komuś mało;-) Sałatkę można jeść z chlebem lub jako dodatek do obiadu.

 

Liczba porcji: 3-4 

niedziela, 19 maja 2013

 

Zostało mi trochę sałatki warzywnej. Nie miałam ochoty wyłożyć jej tak po prostu na talerz i zjeść. Pomyślałam więc o lekkim urozmaiceniu podania. W związku z tym postanowiłam zawinąć ją w plastry sera.

Składniki:

- 3 duże plastry sera

- 3-4 kopiaste łyżki najzwyklejszej sałatki warzywnej świata (lub innej ulubionej)

- 2-3 pomidorki koktajlowe

- garść rukoli

- przyprawy (sól, świeżo mielony kolorowy pieprz)

Plastry sera rozkładamy na czystej desce do krojenie lub innej czystej powierzchni. Na brzeg krótszego boku plastra nakładamy sałatkę. Zawijamy ser z sałatką tworząc coś w rodzaju rulonu. Na talerz kładziemy garść rukoli, na niej kładziemy ser z sałatką. Pomidorki przecinamy na pół i układamy pomiędzy rulonikami z sera. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Smacznego!

 

Ilość porcji: 1 

środa, 09 stycznia 2013

Wieczorną porą naszła mnie ochota na przygotowanie jakiejś sałatki. Chyba ze sto lat nie jadłam sałatki ryżowej, więc postanowiłam zrobić właśnie taką. 

Składniki:

- 100g brązowego ryżu 

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kukurydzy

- średniej wielkości słodkie jabłko 

- garść kiełków brokuła

- dwie łyżki jogurtu naturalnego

- dwie łyżki majonezu 

- łyżeczka musztardy

- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)

Ryż gotujemy według przpisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Gdy będzie już dobry, odsączamy go na sicie, pozwalamy mu ostygnąć i przekładamy do miski. Kukurydzę i fasolę również odsączamy, płuczemy i dodajemy do ryżu. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Również umieszczamy go w misce z ryżem i warzywami. Podobnie postępujemy z kiełkami brokuła. Do naszego miksu ryżowo-warzywnego wsypujemy przyprawy, dodajemy jogurt, majonez oraz musztardę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do lodówki, tak na godzinkę, by sałatka się przegryzła. Później można już zajadać:-)

Taka sałatka świetnie nadaje się do pracy. Jest to miła alternatywa dla kanapek.

 

Ilość porcji: ok. 2-3 

środa, 21 listopada 2012

Bardzo lubię, gdy mój P. coś czasem przygotuje w kuchni, np. posieka kapustę na bigos, zrobi pyszne kanapki czy zrobi wspaniały sos pomidorowy. Dlatego bardzo ucieszyłam się gdy P. zaoferował, że przygotuje do obiadu sałatko-surówkę. Ucieszyłam się również ponieważ bardzo lubię tę sałatkę, niekoniecznie nawet do obiadu, ale tak po prostu do chleba, czy do szybkiego przekąszenia łyżką z lodówki między posiłkami ;-)

Składniki:

- 2 pomidory

- 4 ogórki kiszone

- cebula

- 3 łyżki śmiety (P. użył śmietany 18%)

- przyprawy (pieprz, czosnek granulowany)

(opcjonalnie)

papryczka peperoni, oliwki, szczypiorek, majeranek, mielone chili, oregano, bazylia, tymianek 

Ogórki obieramy ze skórki, niekoniecznie starannie, następnie kroimy w kostkę (P. jest w tym mistrzem, jak tak ładnie pokroić nie potrafię). Cebulę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Kroimy również pomidory (nie muszą być obrane). Wszystko to przekładamy do miseczki, mieszamy, dodajemy śmietanę i doprawiamy przyprawami. I to w zasadzie tyle jeśli chodzi o przepis podstawowy. Do sałatki można dodać inne składniki, które akurat znajdziemy w lodówce. P. dodał jeszcze pół papryczki peperoni, kilka zielonych oliwek, szczypiorek, majeranek, mielone chili, oraz w małych ilościach oregano, bazylię i tymianek. Sałatka była pyszna i fajnie "podkręciła" swoim zdecydowanym smakiem nasz zwykły obiad.

 

 

niedziela, 07 października 2012

Co jakiś czas nachodzi mnie smak na najzwyklejszą sałatkę warzywną. Tym razem "smaka" zrobiła mi J.N., kiedy jadąc autobusem do pracy rozmawiałyśmy właśnie o tej potrawie. Postanowiłam zrealizować swoje pragnienia i na piątkowych zakupach zaopatrzyłam się w potrzebne do zrobienia sałatki artykuły.

Składniki:

- 4 duże marchewki

- dwa średnie korzenie pietruszki

- 1/4 średniego selera

- 5 średnich ziemniaków

- 1/2 obranego ze skórki twardego jabłka

- 4 jajka ugotowane na twardo

- 3 duże ogórki kiszone

- pół puszki groszku konserwowego

- pół puszki kukurydzy konserwowej

- łyżeczka musztardy

- 5 łyżek majonezu 

- przyprawy (sól, pieprz, szczypta czosnku granulowanego) 

Surowe warzywa myjemy (nie obieramy) i wkładamy wszystkie go dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości (wiem, że wszystko jest już ugotowane wtedy, gdy ziemniaki zmiękną). Odcedzamy i pozwalamy warzywom ostygnąć. Następnie obieramy wszystkie ze skórek. 

Przygotowane warzywa kroimy w drobną kostę i wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę również jabłko, jajka, ogórki, dorzucając do uprzednio pokrojonej marchewki, selera, pietruszki i ziemniaków.  Groszek i kukurydzę odsączamy na sitku i dodajemy do pozostałych składników. Przyprawiamy łyżeczką musztardy, solą, pieprzem, czosnkiem. Następnie dodajemy majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, smakujemy, ewentualnie jeszcze dodajemy przyprawy. Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki, by sałatka się przegryzła. 

 

 

Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram