Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
niedziela, 28 lipca 2013

Do tego dania postanowiłam użyć mleko kokosowe, które kiedyś kupiłam i zupełnie nie miałam na niego pomysłu. Okazało się, że takie mleko to fajny pomysł. Postanowiłam kupować je regularnie. Szkoda, że jest tak bardzo drogie:-(

Składniki:

- mały brokuł lub pół dużego

- makaron (ilość na oko dla dwóch osób)

- 5 łyżek oleju

- 3 łyżki mąki

- 3/4 szklanki mleka kokosowego

- 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego

- 3 łyżki posiekanego koperku

- 3 ząbki czosnku

- dwie łyżki prażonej cebulki (użyłam kupnej)

- ziarna słonecznika - ilość wedle uznania

- przyprawy (sól, pieprz, mielone chilli, curry)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy, czosnek. Blendujemy na gładką masę. Następnie dorzucamy prażoną cebulkę, koperek i mieszamy wszystko. Ja dodałam dużo mielonej papryczki chilli, żeby trochę piekło w ustach.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Gdy będzie już gorący dodajemy 3 łyżki mąki. Chwilę przesmażamy mieszając i dodajemy mleko kokosowe. Cały czas mieszamy i trzymamy na gazie, by sos zgęstniał. Dorzucamy do garnka masę brokułową, cały czas mieszając. Można zmniejszyć trochę ogień na kuchence, by nic się nie przypaliło. Sos jest bardzo gęsty, dlatego rozrzedzamy go wodą lub bulionem, który wlewamy "na raty", by uzyskać pożądaną konsystencję.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Wrzucamy na niego makaron, można go jeszcze doprawić, gdy jest za mało słony. Oprószamy delikatnie curry. Chochlą dolewamy do niego sos z garnka - tyle ile chcemy - ja dodałam dwie chochle, by sos tylko oblepił makaron. Chwilę podgrzewamy, następnie przekładamy na talerze lub do miseczek. Posypujemy koperkiem i ziarnami słonecznika. Smacznego!

Ilość porcji: choć danie było robione dla dwóch osób, sosu zostało na jeszcze jedną porcję, więc w sumie 3:-) 

sobota, 20 lipca 2013

Chyba dawno nie robiłam czegoś prostszego. Trochę na ziemniaki trzeba poczekać, ale warto. Chyba będę piec takie ziemniaki częściej dodając do nich jakieś inne ciekawe pasty.

Składniki:

- 5 niewielkich ziemniaków

- puszka białej fasoli

- ząbek czosnku

- łyżka posiekanego koperku

- prażona cebulka (ja użyłam gotowej, ale można użyć takiej zwykłej podsmażonej)

- dwie łyżki oliwy 

- przyprawy (sól, pieprz)

Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Zawijamy je pojedynczo w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy pastę fasolową. Fasolę odcedzamy z zalewy z puszki, płuczemy. Przekładamy do miski i dodajemy ząbek czosnku, oliwę, koperek, sól i pieprz. Wszystko blendujemy. Gdy masa będzie gładka dodajemy prażoną cebulkę i mieszamy ją razem z pastą.

Gdy minie czas pieczenia ziemniaków wyciągamy je, odwijamy z folii i przekładamy na talerz. Nacinamy je dość głęboko wzdłuż, ale nie do końca i delikatnie rozchylamy. Posypujemy solą i pieprzem. Łyżeczką nakładamy pastę w szczeliny ziemniaka. Skrapiamy delikatnie oliwą i wcinamy. 

Smacznego! :-)

 

Ilość porcji:1

Uwagi: do podanej przeze mnie ilości ziemniaków zużyłam około połowy pasty, resztę zamierzam zjeść na kanapce:-)  

niedziela, 14 lipca 2013

Jakiś czas temu, robiąc obiad spostrzegłam, że nie mam do obiadu żadnych surowych warzyw. Szybki przegląd lodówki pozwolił mi stwierdzić, że mogę coś na szybko wykombinować. Uff... Obiad był kompletny...

Składniki:

- papryka żółta oraz czerwona

- dwa pomidory

- dwie cebule dymki

- duży ząbek czosnku

- oliwa

- przyprawy (sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, odrobina słodkiej mielonej papryki)


Papryki myjemy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy je w paseczki, a następnie w kostkę. Pomidory również myjemy i kroimy na ósemki. Wszystko przekładamy do miski. Cebule kroimy w takie cząstki jak lubimy, czosnek siekamy i dokładamy do pozostałych warzyw. Dodajemy przyprawy i zalewamy dwoma łyżkami oliwy.
Wkładamy do lodówki na około godzinkę i podajemy z obiadem:-)


Ilość porcji: 3-4

Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram