Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
sobota, 13 czerwca 2015

Już od dawna zamierzałam przygotować ten smak z dzieciństwa. Taki deser przygotowywała moja mama, gdy byłam mała. Nareszcie udało się go wykonać, gównie za sprawą leżącego i zapomnianego w szafce budyniu oraz dzięki mleku sojowemu Alpro, które zostało mi po promocji w Biedronce. Z kolei podczas zakupów w Lidlu wzięłam herbatniki i miałam już wszystko czego potrzebowałam :-)

Składniki:

- ok. 24 sztuk herbatników

- 2 budynie o smaku śmietankowym (można również wykorzystać inny smak)

- 3 szklanki mleka sojowego (u mnie 2 szklanki waniliowego i jedna szklanka naturalnego słodzonego)

- opcjonalnie trochę cukru

Mleka wlewamy do garnka. Odlewamy z niego 3/4 szklanki, wsypujemy nasze dwa budynie i drewnianym koziołkiem łączymy mleka i budyniowy proszek. Zawartość garnka podgrzewamy i gdy zaczyna się gotować dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę budyniową. Wszystko dokładnie mieszamy aż zgęstnieje, smakujemy i ewentualnie dodajemy cukier według uznania jednocześnie intensywnie mieszając. Dodałam cukier na samym końcu, gdyż mleka były już słodzone. Wyłączamy gaz pod budyniem i odstawiamy żeby trochę przestygł.

Formę lub blachę wykładamy folią spożywczą (choć nie jest ona moim zdaniem konieczna). Kładziemy na niej nasze herbatniki.

Jak widać powyżej puste brzegi próbowałam także wyłożyć przepołowionymi ciastkami, ale nie jest to konieczne, poza tym kruszą się przy krojeniu.

Następnie kładziemy na nie letni budyń i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Zostawiamy ciastka z budyniem, by ten ostygł, a następnie wkładamy do lodówki. Ja schowałam na całą noc.

Po wyciągnięciu z lodówki kroimy na takie herbatnikowe sandwiche. Można je już jeść albo jeszcze się wstrzymać i polać taki sandwich na przykład gorzką czekoladą. 

UWAGA! Teraz napiszę o czymś co nie każdemu może się spodobać - herbatniki pod wpływem wilgoci z budyniu robią się miękkie (ale nie rozlazłe). Dla mnie jest to plus i właśnie to pamiętam z dzieciństwa, ale wiem, że nie dla wszystkich może to być dobre. Dlatego uprzedzam :-) Oczywiście im szybciej deser zjemy tym lepiej.

Używałam herbatników z takim znaczkiem:

17:25, marrrgott , Słodkości
Link
Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram