Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
niedziela, 15 czerwca 2014

... lub marchewka z groszkiem. Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadowych ziemniaków. Oczywiście najlepiej przygotowuje ten dodatek moja mama, ale staram się ją dorównać w tej kwestii.

Składniki:

- konserwowa mieszanka groszku i marchewki (1 słoik)

- 1,5 łyżki masła

- 1 łyżka cukru

- 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny

- 1 łyżka mąki

- pół szklanki zimnej wody

Groszku i marchewki nie odcedzamy, całą zawartość słoika wlewamy do garnka. Dodajemy masło, cukier, zagotowujemy na małym ogniu.

Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, zalewamy ją do połowy szklanki zimną wodą. Koziołkiem łączymy mąkę i wodę. Gotujący się groszek i marchewkę ściągamy z ognia, dodajemy rozmieszaną mąką i dokładnie wszystko razem łączymy. Przekładamy na ogień, zagotowujemy. Dodajemy ocet, smakujemy, jeśli czegoś nam brakuje to doprawiamy.

Jeśli sosik jest zbyt rzadki redukujemy jego objętość poprzez dłuższe gotowanie. Podajemy jako dodatek do obiadu, na ciepło.

Ilość porcji: 4 

niedziela, 08 czerwca 2014

Dziś chciałabym się z Wami podzielić sposobem na panierowanie kotletów sojowych (tych kupnych z paczki) bez użycia jajka. Znalazłam ten sposób w filmiku prezentowanym na youtube w przepisie na paluszki a la rybne 

Pewne część z Was zna już ten sposób, jednak możliwe, że część z Was go nie zna. Ja sama dowiedziałam się o nim całkiem niedawno i pomimo tego korzystałam już z tej metody nie raz. Jestem zadowolona i pomyślałam, że warto o tym wspomnieć.

Potrzebujemy ugotowane w bulionie lub w wodzie z dodatkiem przypraw ostudzone kotlety sojowe oraz bułkę tartą do panierowania.

Do miseczki wsypujemy 4 łyżki mąki, dodajemy do niej 3/4 szklanki zimnej wody. Dodajemy też ulubione przyprawy. Ja dodałam sól, pieprz oraz curry. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianym koziołkiem lub innym sprzętem kuchennym, tak by w miksturze nie było grudek. Każdy przygotowany wcześniej kotlet zanurzamy w miksie mąki, wody oraz przypraw, następnie panierujemy dokładnie w naczyniu z bułką tartą. Odkładamy.

I to w zasadzie tyle ;-)

Postępujemy tak z każdym kotletem (w mnie 8 sztuk, ale miksu mąki i wody starczyłoby na drugie tyle). Panierowane kotlety smażymy na oleju, ja lubię je dodatkowo posolić, posypać curry, pieprzem i czosnkiem granulowanym już na patelni. Pomimo braku jajka panierka nie odpadła mi nigdy z kotletów.

Dlatego polecam ten sposób :-)

... przed usmażeniem...

09:53, marrrgott , Inne
Link
niedziela, 01 czerwca 2014

Ostatnio zrobiłam smaczną sałatkę makaronową. Prostą, lekką, wiosenną. Jeśli dobrze się ją schłodzi to fajnie orzeźwia w ciepły dzień.

Składniki:

- makaron (ilość dla dwóch osób)

- ogórek szklarniowy (można dać dwa)

- 3 łyżki posiekanego szczypioku

- duża ilość świeżego koperku (u mnie pół sporego pęczka)

- ząbek czosnku lub czosnek granulowany

- łyżka oliwy

- sól, kolorowy pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do miski. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do makaronu. Koperek siekamy - tak drobno jak lubimy, dokładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku lub jego granulowaną postać oraz szczypiorek. Wsypujemy sól i pieprz. Wlewamy łyżkę oliwy, wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, by smaki się pomieszały.

Fajne na śniadanie do pracy lub kolację w domu.

Ilość porcji: 2

Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram