Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
niedziela, 17 maja 2015

Lubię ziarna słonecznika. Są one dla mnie bardzo wciągające. Zauważyłam, że są one jeszcze bardziej uzależniające, gdy przygotuję je w formie pasty kanapkowej. Ostatnio przygotowałam taką pastę słonecznikową z dodatkiem smażonej cebulki. Trochę nieświadomie udało się przygotować taką podróbkę smalcu, chyba właśnie dzięki dodatkowi cebuli oraz majeranku, który jakoś tak pasował mi do całej kompozycji.

Składniki:

- szklanka łuskanych ziaren słonecznika + woda do jego namoczenia

- duża cebula (ja użyłam jednej, gdyż tylko tyle miałam, ale myślę, że im więcej tym lepiej)

- olej do smażenia

- przyprawy (sól, cukier, szczypta cukru, łyżka suszonego majeranku, czarny pieprz)

Ziarna słonecznika przekładamy do miski, dodajemy do niego ok. 2 szklanek ziemnej wody i namaczamy kilka godzin. Następnie odcedzamy przekładamy znowu do miski.

Cebulę obieramy kroimy jak chcemy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oprószając ją szczyptą cukru. Smażymy na małym ogniu na złoto dodając w międzyczasie majeranek oraz trochę soli.

Do miski ze słonecznikiem przekładamy połowę usmażonej cebuli, wraz z olejem na którym się smażyła, dodajemy pieprz. Blendujemy na gładką lub jak kto wolni nie do końca gładką masę. Następnie dodajemy resztę cebuli, mieszamy łyżką, smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą lub inną przyprawą.

 

10:19, marrrgott , Dodatki
Link
sobota, 02 maja 2015

W kuchni mej znalazłam seler. Był już "na ostatnich nogach", więc trzeba było szybko coś z nim zrobić. Nie chciałam użyć go do zupy. Przypomniałam sobie, że ponad 10 lat temu podczas stosowania tzw. żelaznej diety (dieta była skuteczna, ale teraz wiem, że głupia) kroiłam seler w plastry i smażyłam na oleju. Tym razem postanowiłam zrobić podobnie, a ponieważ nie stosuję żadnej diety odchudzającej (choć powinnam ;-) dodałam do selera panierkę, by był pięknie złoty :-)

Składniki:

- pół dużego selera

- mąka +woda do panierki (tu zerknij jak zrobić)

- bułka tarta

- olej

- przyprawy (sól, curry, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, świeżo mielony kolory pieprz)

Seler myjemy, obieramy. Kroimy na plastry kilkumilimetrowe, odstawiamy na talerzyk. 

W misce mieszamy mąkę i wodę, by stworzyć zamiennik jajka do panierki. Do tego miksu dodajemy trochę soli oraz curry, mieszamy. Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Każdy plaster selera moczymy w mące z wodą, a następnie panierujemy w bułce.

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej, ja jak zwykle nie użyłam minimalnej ilości. Gdy olej będzie już gorący kładziemy każdy plaster na patelnię i smażymy aż będą złote. Podczas smażenia posypujemy każdy plaster przyprawami: solą, curry, przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz na koniec (tylko z jednej strony) czosnkiem granulowanym. 

Po smażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik, by wchłonął zbędny tłuszcz.

Taki seler można podać z ziemniakami i surówką, ale ja wolałam poczekać aż ostygnie i miałam fajne plastry na kanapki do pracy, które zrobiłam z pomidorem i innymi dodatkami. 

12:57, marrrgott , Kotlety
Link
Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram