Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
niedziela, 12 kwietnia 2015

Lubię kupować w Biedronie bułki tzw. wieloziarniste, takie fajne romby. Podejrzewam, że pieczywo w tym miejscu jest zapewne produkowane z zamrożonego ciasta, jednak nie przeszkadza mi to.

Stało się kiedyś tak, że i ja i mój P. kupiliśmy za dużo pieczywa. Myślałam, że on nie kupi, on myślał, że ja nie kupię i tak się nazbierało w chlebaku. Niestety, z powodu tego nadmiaru bułki moje zeschły się. Nie chciałam ich wyrzucać, na bułkę tartą ścierać ich też nie za bardzo mi się chciało. Wymyśliłam, że spróbuję zrobić z nich kotleciki. 

Składniki:

- 2 bułki wieloziarniste

- 3 łyżki posiekanego szczypioru (można dać więcej)

- 5 łyżek kaszy manny

- bułka tarta

- olej

- przyprawy: sól, pieprz, dużo curry, czosnek granulowany

Bułki moczymy w zimnej wodzie ok. godziny. Odciskamy je dokładnie, przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy, blendujemy. Dodajemy posiekany szczypior oraz kaszę mannę. Mieszamy wszystko łapką lub łyżką dokładnie, odkładamy naszą masę do lodówki na kilka godzin. U mnie było to na całą noc gdyż zabrałam się za przygotowania wieczorem. 

Na talerz wysypujemy bułkę tartą. Masę bułkową wyciągamy z lodówki. Rękoma formujemy nieduże kotleciki i obtaczamy w bułce, odkładamy je na odrębny talerz. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na złoto najpierw na jednej, później na drugiej stronie. Jemy ciepłe lub zimne. Wg mnie (o dziwo) lepiej smakowała wersja na zimno. Traktowałam je jako małą przekąskę do podbierania z lodówki ;-)

To danie nie jest  czymś nadzwyczajnym i mega zachwycającym, ale jednak wolałam pokombinować z tymi bułkami niż je wyrzucić.

Ilość: ok.8 sztuk

19:03, marrrgott , Kotlety
Link
Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram