Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
niedziela, 28 kwietnia 2013

Uwielbiam coś takiego - jeden składnik, przyprawy... Proste i smaczne.

Składniki:

- 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach

- olej lub oliwa do smażenia

- przyprawy (sól, kolorowy pieprz, tymianek, czosnek granulowany, natka pietruszki do posypania)

Ziemniaki kroimy na plastry. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy ziemniaki. Smażymy tak długo jak chcemy, obsypując je przyprawami, by osiągnęły pożądany przez nas kolor. Ja miałam ochotę na delikatnie przysmażone. Przekładamy na talerz i jemy.

Zjadłam wszystko na ciepło i było pyszne, ale na zimno chyba też dałyby radę;-) Lubię takie ziemniaczki jeść ze skórką, ale myślę, że danie będzie nadal smaczne, gdy skórkę z ziemniaków się usunie.

 

Ilość porcji: jedna duża lub dwie małe 

niedziela, 14 kwietnia 2013

Jest czasami tak, że gotujemy wspólnie z P. On coś przygotuje, ja coś przygotuję... a na końcu zajadamy się tym co przygotowaliśmy w pełni zadowoleni z siebie. Ostatnio przygotowaliśmy zapiekane pieczarki.

Składniki:

- 14 pieczarek

- 2 małe cebulki dymka + jeden pęczek posiekanego szczypiorku z jednej dymki

- dwie garści mrożonego mixu warzyw

- 2 plastry sera camembert z zielonym pieprzem

- dwa plastry żółtego sera

- 6 zielonych oliwek

- ząbek czosnku

- dwa drobno posiekane pomidorki śliwkowe

- olej

- oliwa z oliwek 

- przyprawy (sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, dwie szczypty mielonego chili, jedna szczypta bazylii i tymianku, trzy szczypty majeranku, szczypta mielonej papryki słodkiej)

Pieczarki myjemy, obieramy (albo nie - ja nigdy nie obieram, P. robi to zawsze). Wykręcamy nóżki, wydrążamy kapelusze z blaszek. Miąższ oraz nóżki zachowujemy. Siekamy dymki, oliwki oraz nóżki pieczarek.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, oliwki, zasypujemy przyprawami i na małym ogniu dusimy pod przykryciem 10 minut. Następnie dorzucamy posiekany wcześniej szczypior oraz pokrojony w kawałeczki plastry sera camembert, dalej dusimy. Po kolejnych 5 minutach wrzucamy nóżki od pieczarek. Dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie wrzucamy posiekane pomidorki. Łączny czas duszenia to 30 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mix warzyw - brokuł, kalafior, marchewkę. Czekamy aż wszystko przestygnie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Warzywa, które podsmażyliśmy na patelni przekładamy do miski, dodajemy uduszone nóżki pieczarek. Wszystko razem miksujemy blenderem na jednolitą masę.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kapelusze pieczarek. Do każdego z nich wkładamy po kawałeczku żółtego sera. Do ozdabiającej szprycy wkładamy masę z nóżek pieczarkowych i napełniamy nią kapelusze. Skrapiamy delikatnie oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku 30 minut. 

Na wierzch upieczonej pieczarki można położyć odrobinę sosu czosnkowego lub innego ulubionego. Można też posypać je zieleniną. Ja użyłam natki pietruszki.

Zjedliśmy ten posiłek z podsmażonymi kopytkami, które zostały z poprzedniego obiadu.  Mniam:-)

 

Ilość porcji: 2 

niedziela, 07 kwietnia 2013

Gdy mam czas i chęci przygotowuję majonez - taki prawdziwy, ręcznie ucierany. Uwielbiam jego smak, kolor i gęstą konsystencję. W ogóle majonez jest moim ulubionym dodatkiem praktycznie do wszystkiego i chętnie przyznałabym osobie, która po raz pierwszy majonez przygotowała jakiś kulinarny odpowiednik nagrody Nobla. Niestety, do przygotowania tego majonezu potrzebujemy trochę czasu, by spokojnie sobie pokręcić w misce. Ja robię go ręcznie, nie wiem dlaczego, ale w tym wypadku mam obawy przed używaniem miksera. Ponadto należy pamiętać, by użyć jajka dobrej jakości - ja mam dostęp do jaj wiejskich i tylko z takich korzystam. Kiedyś, będąc u rodziców bezskutecznie próbowałam zrobić ten majonez z tak zwanej "trójki", którą akurat rodzice posiadali i nie wyszło - konsystencja w porządku, kolor OK, ale smak zawsze był gorzki i obrzydliwy.

Składniki:

- żółtko dobrej jakości jaja

- około szklanki oleju (ja używam rzepakowy) - piszę "około", ponieważ ja zawsze leję olej bezpośrednio z butelki - tak mi wygodniej

- łyżeczka musztardy

- niecała łyżeczka octu

- przyprawy (sól i biały mielony pieprz)

Żółtko wkładamy do miseczki. Dodajemy ocet, musztardę, przyprawy i chwilę ucieramy w jedną stronę, by składniki się połączyły. Następnie dodajemy odrobinkę oleju, około łyżeczki. Ponownie łączymy składniki. Za każdym razem, gdy składniki się połączą dodajemy kolejną małą porcję oleju, aż do wyczerpania przygotowanej porcji lub do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji.

Do robienia tego majonezu używam tak zwanego drewnianego "koziołka". Z reguły oglądam jakiś program w telewizji i sobie siedzę i kręcę. Nie zauważam wtedy, że tak naprawdę trochę czasu potrzeba, by coś takiego przygotować.

A poniżej majonez na jajkach:

 

07:26, marrrgott , Dodatki
Link
środa, 03 kwietnia 2013

Ach! Jak ja uwielbiam proste rzeczy! I w życiu i kuchni. Dlatego dziś zachwyciłam się wyjątkowo prostym koktailem z mango. 

Składniki:

- mango

- pół litra maślanki

- opcjonalnie cukier, ale ja go nie potrzebowałam

Mango obieramy i kroimy w cząstki (pestkę oczywiście wyrzucamy). Przekładamy do miseczki, dodajemy maślankę. Możemy dosłodzić. Miksujemy wszystko blenderem i rozlewamy do szklanek.

Pycha:-) 

 

 

Ilość porcji: 2 

21:49, marrrgott , Inne
Link
Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram