Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
niedziela, 20 marca 2016

Hej,

dziś podzielę się szybkim przepisem, na prosty obiad. Inspiracją dla mnie było danie półgotowe, które mogłam jakiś czas temu kupić w jednym z dyskontów. Niestety, nie podam dokładnych proporcji, gdyż sama wykorzystałam po prostu to co mam w lodówce i nie zważałam na proporcje, dlatego podam również je "na oko". Danie jest szybkie, smaczne,smakuje super na ciepło jak i na zimno. Gdyby tylko coś z niego zostało to z pewnością wzięłabym go na śniadanie do pracy jutro.

Składniki:

- 3/4 szklanki kaszy kuskus

- garść rodzynek

- dwie kostki mrożonego szpinaku

- szklanka mrożonego groszku

- dwie duże garści roszponki

- kilka małych pomidorów

- przyprawy (sól, czosnek granulowany, garam masala, świeżo mielony pieprz kolorowy, mielone chilli, płatki drożdżowe nieaktywne, ale myślę, że można je pominąć)

- olej do smażenia

- wrzątek

Kuskus wsypujemy do żaroodpornego naczynia, na przykład miseczki.  Dodajemy rodzinki, całość solimy lekko i mieszamy. Gotujemy wodę, gdy jest wrząca zalewamy nim kuskus z rodzynkami  centymetr ponad jego poziomem lub wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wchłonięcia wody. 

Na patelnię wlewamy trochę wrzątku, dodajemy do niego szpinakowe mrożonki oraz mrożony groszek i rozmrażamy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby podlewając wodąGdy zawartość patelni będzie rozmrożona i nie będzie wody na patelni dodajemy trochę oleju (u mnie rzepakowy), następnie przyprawy, sól, pieprz, czosnek granulowany, płatki drożdżowe, garam masalę, mielone chilli. Żadna z tych przypraw nie była dodana w dominującej ilości. Chwilkę smażymy na średnim ogniu.

W międzyczasie wracamy do naszego kuskusu - mieszamy go widelcem, by się spulchnił i porozdzielał. Kuskus wraz z rodzynkami dodajemy do szpinaki i groszku na patelni, chwilę podgrzewamy, mieszamy, wyłączamy ognień pod patelnią.

Roszponkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pomidorki kroimy na mniejsze cząstki.

Na dno talerza kładziemy roszponkę. Na to wykładamy kuskus wraz z warzywami i rodzynkami. Na górę kładziemy pomidorki, można je delikatnie posolić. 

I już :-)

zielony_kuskus2

Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram