Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
sobota, 27 grudnia 2014

Nie ukrywam - to danie wzorowałam na tym, które kiedyś jadłam w domu, zwłaszcza w okresie świąt - na rybie w zalewie octowej. I choć za rybą nigdy nie przepadałam to nabrałam chęci, by zrobić coś w słodko-kwaśnej zalewie. Początkowo miały to być kotlety sojowe, takie zwykłe, suche z paczki, usmażone w panierce. Jednak obawiałam się, że podczas moczenia ich w zalewie panierka mi odpadnie. W końcu podczas zakupów w Kauflandzie zdecydowałam kupić nuggetsy firmy Vegetaria i wykorzystać je zamiast kotletów sojowych. Poniżej opis czynności i składniki.

Składniki:

- opakowanie nuggetsów (mogą być takie jak moje, ale myślę, ze nuggetsy mrożone firmy Polsoja także będą dobre)

- 3 duże cebule

- duży ząbek czonsnku

- pół szklanki octu jabłkowego

- pół szklanki cukru

- 3 szklanki wody

- olej do podsmażenia cebuli

- przyprawy (sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz, szczypta kurkumy, lubczyk suszony, odrobina mielonej ostrej papryki, 2 kulki ziela angielskiego, dwa liście laurowe)

Nuggetsy smażymy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, czosnek obieramy także i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego cebulę i smażymy aż będzie lekko złota. Następnie dodajemy czosnek, smażymy razem ok. pół minuty. 

Zalewamy wszystko wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut, następnie dodajemy ocet jabłkowy i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, by cukier się rozpuścił. Gotujemy ok. 15minut na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając) lub dłużej, jeśli chcemy zredukować płyn. Zalewę studzimy.

Przygotowujemy słoik o pojemności ok.750 ml. Z garnka łyżką cedzakową wyławiamy partię cebuli, układamy ją na dnie słoika. Następnie nakładamy na nią nuggetsy. Kolejne warstwy nakładamy tak samo: cebula --> nuggetsy, aż do wypełnienia słoja. Później zalewamy wszystko pozostałym w garnku słodko-kwaśnym płynem.

Słoik dokładnie zakręcamy i odstawiamy na parę dni do lodówki, by nuggetsy przesiąknęły smakiem zalewy.

Dla mnie takie danie to fajna sprawa :-)

 

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Dziś znów coś prostego (uwielbiam proste przepisy). Czyli pasta na chleb z czerwonej soczewicy, ze smażonymi pieczarkami i czerwoną cebulką. Chyba nie ma nic prostszego niż połączenie za pomocą blendera przygotowanych wcześniej składników. A zawsze jest jakaś odmiana na chlebie czy bułce :-)

Składniki:

- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy

- 4 łyżki przygotowanych wcześniej usmażonych pieczarek z cebulą (Jak je przygotować? Dowiecie się TU)

- pół obranej czerwonej cebuli

- 1-2 łyżki oleju

- przyprawy: sól, pieprz, szczypta mielonej papryczki chilli, czosnek granulowany

Soczewicę płuczemy na sitku, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sicie bardzo dokładnie.

Rozgrzewamy patelnię (bez oleju) i kładziemy na nią odcedzoną soczewicę. Cały czas mieszając redukujemy znajdujący się w niej płyn. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody odkładamy do miski i pozostawiamy soczewicę do ostygnięcia.

Następnie dodajemy wcześniej przygotowane już pieczarki. Dodajemy także przyprawy, łyżkę lub dwie oleju. Za pomocą blendera zmieniamy wszystko na jednolitą masę. 

Pół cebuli obieramy, kroimy na takie kawałki jak lubimy, może byś drobno, może być grubiej. Mieszamy z pastę (lubię te kawałeczki cebuli :-) by połączyła się z cebulą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

 

 

Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram