Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
niedziela, 24 listopada 2013

Przyszedł ten czas, kiedy powoli trzeba przygotować lodówkę do rozmrażania. Z związku z tym staram się wykorzystywać jej zawartość jak tylko mogę. Znalazłam w niej między innymi świeże drożdże i resztkę mleka. Uznałam, że przyszedł moment wykorzystania tych składników. W momencie robienia zaczynu drożdżowego nie wiedziałam jeszcze co powstanie. Może pizza? Może jakieś bułeczki?  Nic z tego. Wykonałam rogaliki.

Składniki: 

- 1/3 kostka świeżych drożdży

- 3/4 szklanki mleka

- 1/4 szklanka wody + 1/2 szklanki wody

- 3/4 szklanki granulatu sojowego

- 2 średnie cebule

- 2,5 szklanki mąki do ciasta, 1 łyżka mąki do zaczynu + mąka do posypywania

- 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia

- rozkłócone jajko

- przyprawy (sól, pieprz, cukier, suszony tymianek, suszony majeranek, czosnek granulowany)

W garnku podgrzewamy mleko wraz z 1/4 szklanki wody. Chodzi o to, by płyn był ciepły, ale nie gorący. Wrzucamy do płynu rozkruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, by wszystko zaczęło pracować.

2,5 szklanki mąki przesiewamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oleju, szczyptę soli, pieprz. Dodajemy zaczyn drożdżowy. Miksujemy na niewielkich obrotach mikserem wyposażonym w haki do wyrabiania ciasta drożdżowego, do całkowitego połączenia się składników. Miskę przykrywamy, na przykład talerzem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja postawiłam na kuchence gazowej obok palnika na którym miałam zaraz coś smażyć.

2 cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niego cebulę. Oprószamy szczyptą cukru i smażymy na niewielkim ogniu do miękkości i lekkiego zbrązowienia. Następnie dodajemy suchy granulat sojowy. Dosypujemy soli, pieprzu, majeranku, tymianku, czosnku i smażymy kilka minut, aż granulat się zezłoci. Cały czas mieszamy. Następnie wlewamy na patelnię pół szklanki wody (może yć też bulion warzywny). Mieszamy cebulę i granulat do momentu wyparowania wody. Gaz wyłączamy i wracamy do naszego ciasta, które powinno trochę wyrosnąć.

Na stolnicę wysypujemy mąką, a na nią wykładamy z miski ciasto. Delikatnie formujemy kulkę i rozwałkowujemy ją na okrągły placek (jak na pizzę). Tniemy go na trójkątne kawałki (u mnie 8). Na każdą podstawę trójkąta wykładamy farsz i zawijamy go, zaczynając właśnie od podstawy. Postępujemy tak z każdym kawałkiem, formujemy rogaliki i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do wypieków.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Każdego rogalika smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy je przez 30-35 minut, na najwyższym poziome piekarnika, żeby spody się nie spaliły (oczywiście lepiej doglądać rogali, gdyż ja mam dość dziwny piekarnik i czas pieczenie u Was może się trochę róźnić).  Po upieczeniu studzimy i jemy:-)

 

 Ilość sztuk: 8

11:05, marrrgott , Przekąski
Link
niedziela, 17 listopada 2013

Zrobiłam zwykły obiad, ale lubię takie. W lodówce spostrzegłam w słoiczku trochę pesto z rukoli i resztę pesto z bazylii. Nie myślałam zbyt wiele i postanowiłam wszystko wymieszać.

Składniki:

- kilka łyżeczek pesto z rukoli

- kilka łyżeczek pesto z bazylii

- 5 kulek mini mozzarelli

- makaron (tak dla jednej osoby)

- sól i woda do gotowania makaronu

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do miski lub garnka. Dokładamy pesto, dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz. Mozzarellę kroimy na pół i kładziemy na makaronie.

Szybko i smacznie:-)

Ilość porcji: 1 

 

 

 

 

08:46, marrrgott , Makarony
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 listopada 2013

Dziś przedstawiam prostą sałatkę ziemniaczaną z fasolą i innymi dodatkami. Przygotowana z tego co miałam pod ręką.

Składniki:

- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ostudzonych)

- puszka drobnej fasoli białej

- pół słodkiego, soczystego i twardego jabłka

- 2 małe cebule dymki wraz ze szczypiorkiem

- dwa plastry sera (u mnie gouda)

- dwie nieoszczędne łyżki majonezu

- łyżeczka musztardy

- łyżeczka soku z cytryny

- przyprawy (sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany)

Ostudzone ziemniaki obieramy kroimy w plastry, a plastry na mniejsze kawałki (ja nie kroiłam tak drobno, chciałam poczuć ziemniaka;-) Przekładamy go do miski. Cebule dymki siekamy drobno wraz ze szczypiorkiem i dodajemy do ziemniaków. Odsączamy fasolę, jabłko obieramy ze skórki i kroimy drobno. Dokładamy do reszty. Plastry sera kroimy w cienkie słupki. Przekładamy do miski z warzywami. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy musztardę, majonez oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie. Wstawiamy do lodówki by smaki się przemieszały.

Ilość porcji: 4 

 

Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram