Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
czwartek, 01 stycznia 2015

Witam wszystkich w Nowym Roku 2015! Życzę wszystkim spełnienia marzeń :-)

A teraz przejdźmy do rzeczy, czyli do jedzenia ;-) W ostatni dzień roku 2014 postanowiłam przygotować z dostępnych w lodówce składników kotlety. Wykorzystałam do nich wędzony twaróg, na który zupełnie nie miałam pomysłu oraz resztkę kaszy kus kus, która stała sobie w pudełku. Dodatkowo zrobienie tych kotletów było dobrą okazją, by wypróbować produkt, który kupiłam ostatnio - zamiennik jajka. 

Składniki:

- 250g wędzonego twarogu

- pół szklanki suchej kaszy kus kus

- 3 łyżeczki zamiennika jajka + pół szklanki zimnej wody (niezbędny jest w tym wypadku mikser)

- 4 łyżki bułki tartej + bułka tarta do panierowania kotlecików

- olej do smażenia

- przyprawy (sól - jeśli ktoś lubi moc soli, ja nie dodawałam, gdyż twaróg był słony; kolorowy pieprz, czosnek granulowany)

 

Kaszę kus kus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia.

Z zamiennikiem jajka robimy podobnie - trzymamy się przepisu na opakowaniu, czyli w tym wypadku mieszamy 2-3 łyżeczki proszku w połowie szklanki wody, a następnie w misce ubijamy na pianę przy pomocy miksera.

Do tej piany wkruszamy twaróg, dodajemy wystudzony kus kus. Mieszamy wszytko dokładnie łapką. Dodajemy przyprawy i dalej mieszamy. Do masy twarogowej dodajemy 4 łyżki bułki tartej i znów łączyli wszystkie składniki. 

Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki obtaczając je w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kotleciki z dwóch stron na złoto. Wykładamy na papierowy ręcznik, by nadmiar tłuszczu się w niego wchłonął.

Ilość sztuk: ok. 10

Tagi
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram