Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówka wegańska

Weekendy powinny dla mnie nie istnieć. Wtedy zawsze dopada mnie jakiś dziwny apetyt, mam jakieś kulinarne zachcianki, raz proste, na przykład frytki, następnie bardziej skomplikowane, na przykład drożdżówki. Zastanawiałam się, czy takie ciacho uda mi się bez użycia jajek, ale postanowiłam spróbować. Poszperałam trochę i trafiłam na dwa przepisy na drożdżówkę i kruszonkę.  Spodobały mi się, więc postanowiłam je zweganizować. Bardzo dziękuję za inspirację ich autorom. Poniżej zapraszam na swoją wersję.

Ciasto:

- 3 szklanki (+ jeszcze troszkę) mąki pszennej

- szklanka mleka sojowego

- pół kostki świeżych drożdży

- 3 łyżki cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią

- szczypta soli

- 3 łyżki oleju roślinnego

- woda z dodatkiem kurkumy

Kruszonka:

- 1 część cukru z wanilią

- 1 część margaryny wegańskiej

- 2 części mąki

Lukier:

- pół szklanki cukru pudru

- łyżeczkę soku z cytryny

- dwie łyżki letniej wody

3 szklanki mąki przesiewamy przez sito do miski, dodajemy szczyptę soli, dwie łyżki cukru, mieszamy i dodajemy olej roślinny. Do garnuszka wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Delikatnie podgrzewamy, ciągle mieszając, by rozpuścić drożdże. Temperatura mleka musi być taka, żeby można było bez problemu zanurzyć palec w płynie. Mleko nie może być za gorące. Gdy jest odpowiednio ciepłe i drożdże są rozpuszczone odłączamy ogrzewanie garnka i odstawiamy miksturę, żeby drożdże zaczęły pracować. 

W międzyczasie możemy umyć na przykład zaległe naczynia ;-)

Gdy drożdżowa mikstura zaczyna się unosić wlewamy wszystko do naszej przesianej mąki. Mieszamy wszystko łapką. Masa będzie klejąca. Ja w takim wypadku po pierwszym wymieszaniu oczyszczam rękę z ciasta, myję ją, biorę w garść trochę mąki i dodaję do ciasta wszystko ugniatając i wyrabiając. Takich niewielkich garści będzie potrzebne kilka, najważniejsze, żeby wszystko dozować powoli i ugniatać, ugniatać i ugniatać :-) Gdy ciasto już jest ładne i elastyczne odstawiamy je i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy sobie blachę oraz papier do pieczenia.

Na blat wysypujemy trochę mąki, dzielimy kulę ciasta na dwie części (mi to ułatwiło wałkowanie) i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Następnie ten prostokąt dzielimy na długie paski. Każdy pasek zwijamy w spiralkę, a następnie taką spiralkę w ślimaka. Kładziemy na papierze do pieczenia i tak robimy z każdym paskiem: ślimakujemy je i odkładamy na blaszkę.

Robimy miks: do pół szklanki letniej wody (taka z kranu jest dobra) dodajemy kurkumę, żeby zabarwiła wodę. Następnie pędzelkiem smarujemy każdą drożdżówkę. Nie jest to niezbędne, ale daje kolor.

Następnie robimy kruszonkę - co jest potrzebne? 1 część cukru z wanilią, 1 część margaryny wegańskiej Alsan -bio (myślę, że olej kokosowy też byłby dobry), 2 części mąki, wszystko razem łapkami mielimy i kruszymy. Przyznam się, że proporcje próbowałam zachować, jednak mieszałam je na oko, najważniejsze, że wyszło ;-)

Gdy już będą gotowe grudki ciasta posypujemy nasze zeświderkowane ślimaki. Ja posypałam niedbale - to co spadło na blaszkę super się przypiekło i było mega pyszne! 

Wkładamy drożdżówki do piekarnika i pieczemy. Ja piekłam 35 minut, ale radzę pilnować ciasta. Mam dziwny piekarnik, który oczywiście najbardziej zrumienił spód ciastek :-(

Po wyciągnięciu drożdżówek z piekarnika polałam je lukrem. Na to potrzebowałam: pół szklanki cukru pudru, łyżeczkę soku z cytryny, dwie łyżki letniej wody. Wszystko dokładnie wymieszałam i polałam ciacha. Niestety, nie mogłam się oprzeć i zajadałam się ciepłymi wypiekami w zasadzie natychmiast. Na drugi dzień też są niezłe, ale najpyszniejsze są właśnie zaraz po upieczeniu, dodatkowo w domu unosi się niesamowity zapach, co fajnie wpływa na atmosferę w nim.

 

drodwki

Z podanego przepisu wyszło mi 9 niewielkich drożdżówek.

 

sobota, 23 stycznia 2016, marrrgott

Polecane wpisy

Komentarze
2016/01/27 19:28:35
Świetna propozycja dla weganów, a tak mało jest takich propozycji.
Ja prowadzę blog o robótkach ręcznych, na którego serdecznie Cię zapraszam. Z chęcią też dodam Twojego bloga do ulubionych, aby zaglądać regularnie :)
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram