Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Seler smażony

W kuchni mej znalazłam seler. Był już "na ostatnich nogach", więc trzeba było szybko coś z nim zrobić. Nie chciałam użyć go do zupy. Przypomniałam sobie, że ponad 10 lat temu podczas stosowania tzw. żelaznej diety (dieta była skuteczna, ale teraz wiem, że głupia) kroiłam seler w plastry i smażyłam na oleju. Tym razem postanowiłam zrobić podobnie, a ponieważ nie stosuję żadnej diety odchudzającej (choć powinnam ;-) dodałam do selera panierkę, by był pięknie złoty :-)

Składniki:

- pół dużego selera

- mąka +woda do panierki (tu zerknij jak zrobić)

- bułka tarta

- olej

- przyprawy (sól, curry, przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, świeżo mielony kolory pieprz)

Seler myjemy, obieramy. Kroimy na plastry kilkumilimetrowe, odstawiamy na talerzyk. 

W misce mieszamy mąkę i wodę, by stworzyć zamiennik jajka do panierki. Do tego miksu dodajemy trochę soli oraz curry, mieszamy. Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Każdy plaster selera moczymy w mące z wodą, a następnie panierujemy w bułce.

Na patelni dobrze rozgrzewamy olej, ja jak zwykle nie użyłam minimalnej ilości. Gdy olej będzie już gorący kładziemy każdy plaster na patelnię i smażymy aż będą złote. Podczas smażenia posypujemy każdy plaster przyprawami: solą, curry, przyprawą do kurczaka, pieprzem oraz na koniec (tylko z jednej strony) czosnkiem granulowanym. 

Po smażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik, by wchłonął zbędny tłuszcz.

Taki seler można podać z ziemniakami i surówką, ale ja wolałam poczekać aż ostygnie i miałam fajne plastry na kanapki do pracy, które zrobiłam z pomidorem i innymi dodatkami. 

sobota, 02 maja 2015, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram