Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Pasta na chleb ze słonecznika i cebuli

Lubię ziarna słonecznika. Są one dla mnie bardzo wciągające. Zauważyłam, że są one jeszcze bardziej uzależniające, gdy przygotuję je w formie pasty kanapkowej. Ostatnio przygotowałam taką pastę słonecznikową z dodatkiem smażonej cebulki. Trochę nieświadomie udało się przygotować taką podróbkę smalcu, chyba właśnie dzięki dodatkowi cebuli oraz majeranku, który jakoś tak pasował mi do całej kompozycji.

Składniki:

- szklanka łuskanych ziaren słonecznika + woda do jego namoczenia

- duża cebula (ja użyłam jednej, gdyż tylko tyle miałam, ale myślę, że im więcej tym lepiej)

- olej do smażenia

- przyprawy (sól, cukier, szczypta cukru, łyżka suszonego majeranku, czarny pieprz)

Ziarna słonecznika przekładamy do miski, dodajemy do niego ok. 2 szklanek ziemnej wody i namaczamy kilka godzin. Następnie odcedzamy przekładamy znowu do miski.

Cebulę obieramy kroimy jak chcemy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oprószając ją szczyptą cukru. Smażymy na małym ogniu na złoto dodając w międzyczasie majeranek oraz trochę soli.

Do miski ze słonecznikiem przekładamy połowę usmażonej cebuli, wraz z olejem na którym się smażyła, dodajemy pieprz. Blendujemy na gładką lub jak kto wolni nie do końca gładką masę. Następnie dodajemy resztę cebuli, mieszamy łyżką, smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą lub inną przyprawą.

 

niedziela, 17 maja 2015, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram