Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Słodko-kwaśne wege nuggetsy

Nie ukrywam - to danie wzorowałam na tym, które kiedyś jadłam w domu, zwłaszcza w okresie świąt - na rybie w zalewie octowej. I choć za rybą nigdy nie przepadałam to nabrałam chęci, by zrobić coś w słodko-kwaśnej zalewie. Początkowo miały to być kotlety sojowe, takie zwykłe, suche z paczki, usmażone w panierce. Jednak obawiałam się, że podczas moczenia ich w zalewie panierka mi odpadnie. W końcu podczas zakupów w Kauflandzie zdecydowałam kupić nuggetsy firmy Vegetaria i wykorzystać je zamiast kotletów sojowych. Poniżej opis czynności i składniki.

Składniki:

- opakowanie nuggetsów (mogą być takie jak moje, ale myślę, ze nuggetsy mrożone firmy Polsoja także będą dobre)

- 3 duże cebule

- duży ząbek czonsnku

- pół szklanki octu jabłkowego

- pół szklanki cukru

- 3 szklanki wody

- olej do podsmażenia cebuli

- przyprawy (sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz, szczypta kurkumy, lubczyk suszony, odrobina mielonej ostrej papryki, 2 kulki ziela angielskiego, dwa liście laurowe)

Nuggetsy smażymy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, czosnek obieramy także i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego cebulę i smażymy aż będzie lekko złota. Następnie dodajemy czosnek, smażymy razem ok. pół minuty. 

Zalewamy wszystko wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut, następnie dodajemy ocet jabłkowy i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, by cukier się rozpuścił. Gotujemy ok. 15minut na średnim ogniu (co jakiś czas mieszając) lub dłużej, jeśli chcemy zredukować płyn. Zalewę studzimy.

Przygotowujemy słoik o pojemności ok.750 ml. Z garnka łyżką cedzakową wyławiamy partię cebuli, układamy ją na dnie słoika. Następnie nakładamy na nią nuggetsy. Kolejne warstwy nakładamy tak samo: cebula --> nuggetsy, aż do wypełnienia słoja. Później zalewamy wszystko pozostałym w garnku słodko-kwaśnym płynem.

Słoik dokładnie zakręcamy i odstawiamy na parę dni do lodówki, by nuggetsy przesiąknęły smakiem zalewy.

Dla mnie takie danie to fajna sprawa :-)

 

sobota, 27 grudnia 2014, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram