Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Pasta z czerwonej soczewicy z pieczarkami i czerwoną cebulką

Dziś znów coś prostego (uwielbiam proste przepisy). Czyli pasta na chleb z czerwonej soczewicy, ze smażonymi pieczarkami i czerwoną cebulką. Chyba nie ma nic prostszego niż połączenie za pomocą blendera przygotowanych wcześniej składników. A zawsze jest jakaś odmiana na chlebie czy bułce :-)

Składniki:

- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy

- 4 łyżki przygotowanych wcześniej usmażonych pieczarek z cebulą (Jak je przygotować? Dowiecie się TU)

- pół obranej czerwonej cebuli

- 1-2 łyżki oleju

- przyprawy: sól, pieprz, szczypta mielonej papryczki chilli, czosnek granulowany

Soczewicę płuczemy na sitku, wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy do miękkości wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy na sicie bardzo dokładnie.

Rozgrzewamy patelnię (bez oleju) i kładziemy na nią odcedzoną soczewicę. Cały czas mieszając redukujemy znajdujący się w niej płyn. Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody odkładamy do miski i pozostawiamy soczewicę do ostygnięcia.

Następnie dodajemy wcześniej przygotowane już pieczarki. Dodajemy także przyprawy, łyżkę lub dwie oleju. Za pomocą blendera zmieniamy wszystko na jednolitą masę. 

Pół cebuli obieramy, kroimy na takie kawałki jak lubimy, może byś drobno, może być grubiej. Mieszamy z pastę (lubię te kawałeczki cebuli :-) by połączyła się z cebulą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

 

 

poniedziałek, 08 grudnia 2014, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram