Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z pieczonych warzyw i czerwonej soczewicy

Ostatnio trochę źle się czułam i podczas siedzenia w domu naszła mnie ochota na jakąś rozgrzewającą zupę. Tym razem zamiast gotowania wybrałam pieczenie warzyw. Powiem szczerze - zapach pieczonych w piekarniku selera, marchewki, cebuli był cudowny. I choć zupa nie wygląda szałowo to jest bardzo smaczna. 

Składniki:

- 2 średnie marchewki

- 5 średnich ziemniaków

- 2 korzenie pietruszki

- seler (średni)

- biała część pora

- 2 nieduże cebule

- 2 ząbki czosnku

- pół szklanki czerwonej soczewicy

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do posypania zupy

- olej

- przyprawy (sól, pieprz, dwa listki laurowe, dwie kulki ziela angielskiego, suszony lubczyk, czerwona mielona ostra papryka)

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, pora kroimy na pół. Seler oraz ziemniaki w kawałki "jak na zupę". Obrany czosnek pozostawiamy w całości. Warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia. Polewamy je olejem, doprawiamy solą, pieprzem oraz polewamy olejem (ok. 4 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nastawiamy na ok. 190 - 200 stopni. Gdy będzie już gorący wkładamy naczynie z warzywami. Pieczemy ok. godzinę, co jakiś czas mieszając, by się nie spaliły. 

Soczewicę dokładnie płuczemy, odstawiamy do odcieknięcia.

Przygotowujemy garnek. Wkładamy do niego upieczone warzywa. Zalewamy wodą do poziomu warzyw, dodajemy soczewicę, liście laurowe, kulki ziela angielskiego, lubczyk suszony. Gotujemy ok. 15 minut. 

Zawartość garnka blendujemy. Ja nie zrobiłam super ekstra gładkiej zupy, bo lubię taką niedokładnie zblendowaną. Dodajemy do zupy posiekaną natkę, mieszamy, smakujemy. Gdy jest mało słona lub gdy czegoś jej brakuje - dodajemy brakujący składnik. Jeśli jest ona zbyt gęsta to przestawiamy garnek na kuchenkę, dodajemy wody, gotujemy chwilę.

Bardzo smaczna jest gdy się poda ją z grzankami :-)

Ilość porcji: ok. 3

Oczywiście przed blendowaniem wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe :-)

 

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

niedziela, 26 października 2014, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram