Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i cebulą

Wczoraj wieczorem przygotowałam prostą sałatkę. Spędziła sobie noc w lodówce i była idealna na dzisiejsze śniadanie.

Składniki:

- 4 duże (wielkości pięści) ziemniaki

- 4 duże ogórki konserwowe

- cebula czerwona

- kopiasta łyżka majonezu

- łyżeczka musztardy sarepskiej

- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)

 

Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach w dużej ilości wody do miękkości. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie obieramy, kroimy w plasterki dzieląc je potem na półplasterki. Przekładamy do miski. 

Ogórki konserwowe wyciągamy ze słoika, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w miarę równą kostkę. Dodajemy do ziemniaków.

Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej nam się uda. Przekładamy całość do pozostałych składników. 

Do miski z warzywną zawartością dodajemy łyżeczkę musztardy, kopiatą łyżkę majonezu oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Poniżej sałatka w towarzystwie roszponki - bo lubię takie zielone liście. Myślę, że rukola także pasowałaby do sałatki. Jednak bez tych dodatków sałatka także jest smaczna :-)

Ilość porcji: 3-4

niedziela, 14 września 2014, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram