Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Panierka bez jajka do kotletów sojowych

Dzi¶ chciałabym się z Wami podzielić sposobem na panierowanie kotletów sojowych (tych kupnych z paczki) bez użycia jajka. Znalazłam ten sposób w filmiku prezentowanym na youtube w przepisie na paluszki a la rybne 

Pewne czę¶ć z Was zna już ten sposób, jednak możliwe, że czę¶ć z Was go nie zna. Ja sama dowiedziałam się o nim całkiem niedawno i pomimo tego korzystałam już z tej metody nie raz. Jestem zadowolona i pomy¶lałam, że warto o tym wspomnieć.

Potrzebujemy ugotowane w bulionie lub w wodzie z dodatkiem przypraw ostudzone kotlety sojowe oraz bułkę tart± do panierowania.

Do miseczki wsypujemy 4 łyżki m±ki, dodajemy do niej 3/4 szklanki zimnej wody. Dodajemy też ulubione przyprawy. Ja dodałam sól, pieprz oraz curry. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianym koziołkiem lub innym sprzętem kuchennym, tak by w miksturze nie było grudek. Każdy przygotowany wcze¶niej kotlet zanurzamy w miksie m±ki, wody oraz przypraw, następnie panierujemy dokładnie w naczyniu z bułk± tart±. Odkładamy.

I to w zasadzie tyle ;-)

Postępujemy tak z każdym kotletem (w mnie 8 sztuk, ale miksu m±ki i wody starczyłoby na drugie tyle). Panierowane kotlety smażymy na oleju, ja lubię je dodatkowo posolić, posypać curry, pieprzem i czosnkiem granulowanym już na patelni. Pomimo braku jajka panierka nie odpadła mi nigdy z kotletów.

Dlatego polecam ten sposób :-)

... przed usmażeniem...

niedziela, 08 czerwca 2014, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram