Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki z pieczarkami

Odkąd zakupiłam patelnię do naleśników smażenie ich stało się dla mnie przyjemnością. Wychodzą one delikatne i cienkie, smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu. Muszę też podziękować S., do której udałam się swego czasu, po zakupie patelni, na naukę robienia naleśników. Dzięki niej uwierzyłam ponownie, że smażenie jest proste i efekt też jest przyjemny.

Składniki:

- 2 szklanki mąki

- 3 szklanki zimnej wody

- jajko

- łyżka oleju do ciasta naleśnikowego + olej do smażenia

- 600 g pieczarek

- średnia cebula

- duży ząbek czosnku

- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka mielona słodka)

Pieczarki myjemy, obieramy (nie zawsze je obieram, ale tym razem zajął się tym P., więc zostały obrane). Odcinamy nóżki. Kroimy w plastry. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, siekamy drobno.

Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy czosnek, smażymy dosłownie kilka sekund i dodajemy pokrojone pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Patelnię przykrywamy, co jakiś czas mieszając dusimy pieczarki. Gdy się skurczą i wypłyną z nich soki odstawiamy pokrywkę i pozwalamy sokom wyparować. Po wyparowaniu smażymy chwilkę i wyłączamy gaz pod patelnią.

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól, jajko oraz pół łyżeczki słodkiej papryki. Wszystko dokładanie miksujemy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie na patelnię naleśnikową nalewamy odrobinę oleju. Dokładnie ją rozgrzewamy i chochlą nalewamy ciasto manewrując patelnią tak, by ciasto rozłożyło się równomiernie na patelni. Smażymy do ścięcia się spodu i przekładamy naleśnika łopatką na drugą stronę, smażymy. Naleśnik odkładamy na talerz i powtarzamy czynności aż do wykorzystania całości ciasta.

Pieczarki nakładamy na naleśniki (jeśli są zimne można je odgrzać), zawijamy. Możemy podać z ulubionym sosem lub jakąś surówką. Można je również przysmażyć lub zapiec z serem.

Ilość sztuk: 8-9 

Naleśniki w każdej postaci 

niedziela, 19 stycznia 2014, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram