Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z sosem z suszonych pomidorów

Uwielbiam suszone pomidory. Dziś postanowiłam przekształcić je w sos do makaronu. Takie trochę udawane pesto. I wyszło fajnie:-)

Składniki:

- 250g pełnoziarnistego makaronu (np. świderki)

- słoik suszonych pomidorów w oleju (285g)

- puszka drobnej, białej fasoli

- ząbek czosnku

- 13 łyżek oliwy

- plaster żółtego sera

- przyprawy (sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, szczypta mielonego chili, szczypta suszonej bazylii)

Pomidory odcedzamy z oleju na sitku. Olej ten zachowujemy - może się przydać do późniejszego przygotowania potraw (na przykład do usmażenia jajecznicy).  Ząbek czosnku obieramy i niezbyt drobno siekamy. Plaster sera kroimy na małe kawałeczki. Pomidory, ser i czosnek przekładamy do miseczki. Dodajemy 12 łyżek oliwy, przyprawy i miksujemy blenderem na gładką masę.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie odcedzamy na sitku fasolę. Gdy makaron będzie ugotowany rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i wrzucamy na nią makaron, fasolę oraz zmiksowane pomidory. Chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, by sos pokrył makaron i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Podajemy na ciepło.

 

Ilość porcji: 2-3 

środa, 06 lutego 2013, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram