Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Kluski śląskie

Już dawno miałam ochotę przestać kupować mrożone kluski śląskie w marketach. Niestety, nie wierzłam, że mogę takie kluchy zrobić własnymi siłami. Na szczęście, natknęłam się na bloga Waniliowa Kawiarenka, gdzie znalazłam przepis na to danie. Powiem szczerze, że już wcześniej widziałam w telewizji, że kluski te robi się w podany w przez WN sposób, jednak zawsze wydawało mi się to niebywale trudne. W końcu jednak wzięłam się w garść i przygotowałam kluski sama. Wiem już jedno - nie mam zamiaru przepłacać w sklepie za ten produkt.

Składniki:

(kluski) 

- kilogram ziemniaków

- 250g skrobii ziemniaczanej

(sos)

- 20g pieczarek

- 1 cebula

- 2 - 2,5 szklanki bulionu warzywnego 

- 2-3 łyżki śmietany (18%)

- olej

- przyprawy (sól, cukier, pieprz) 

Ziemniaki obieramy, wkładamy go garnka z wodą, gotujemy. Gdy będą miękkie odlewamy wodę i odparowujemy. Pozwalamy im ostygnąć, po czym ugniatamy tłuczkiem. Następnie przekładamy do miski, powierzchnię wyrównujemy. Dzielimy ziemniaki na cztery części, jedną czwartą ziemniaków wyciągamy. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Dodajemy wczśniej odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto. Ręką formujemy kulki i palcem robimy w nich dziurkę. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy. Wrzucamy nasze kluseczki, mieszamy by nic nie przylgnęło do dna, pozwalamy wypłynąć i gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia. 

Jeśli chodzi o sos, to zdecydowałam się na sos pieczarkowy.  

Pieczarki myjemy, odcinamy nóżki, kroimy w plastry. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy ojej, wrzucamy cebulę, oprószamy szczyptą cukru i smażymy na złoto. Następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy je z cebulą, po czym pozwalamy, by puściły sok. Gdy płyn z nich wypłynie, przykrywamy patelnię i dusimy kilka minut. Ściągamy pokrywkę i pozwalamy by cały płyn wyparował. Wlewamy do pieczarek i cebuli szkankę bulionu warzywnego i gotujemy chwilę. Gdy płyn się przegotuje wybieramy łyżką mniej więcej połowę pieczarek i odkładamy je do miseczki lub na talerz. Pozostałe w garnku pieczarki i bulion miksujemy. Dolewamy śmietanę, przyprawiamy, mieszamy i wrzucamy wyjęte wcześniej pieczarki. Sos ponownie zagotowujemy. Polewami nim kluski, posypujemy zieleniną. I gotowe:-)

 

 

środa, 20 lutego 2013, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram