Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z brązowym ryżem

Wieczorną porą naszła mnie ochota na przygotowanie jakiejś sałatki. Chyba ze sto lat nie jadłam sałatki ryżowej, więc postanowiłam zrobić właśnie taką. 

Składniki:

- 100g brązowego ryżu 

- puszka czerwonej fasoli

- puszka kukurydzy

- średniej wielkości słodkie jabłko 

- garść kiełków brokuła

- dwie łyżki jogurtu naturalnego

- dwie łyżki majonezu 

- łyżeczka musztardy

- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany)

Ryż gotujemy według przpisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Gdy będzie już dobry, odsączamy go na sicie, pozwalamy mu ostygnąć i przekładamy do miski. Kukurydzę i fasolę również odsączamy, płuczemy i dodajemy do ryżu. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Również umieszczamy go w misce z ryżem i warzywami. Podobnie postępujemy z kiełkami brokuła. Do naszego miksu ryżowo-warzywnego wsypujemy przyprawy, dodajemy jogurt, majonez oraz musztardę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do lodówki, tak na godzinkę, by sałatka się przegryzła. Później można już zajadać:-)

Taka sałatka świetnie nadaje się do pracy. Jest to miła alternatywa dla kanapek.

 

Ilość porcji: ok. 2-3 

środa, 09 stycznia 2013, marrrgott

Polecane wpisy

Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram