Przepisy wegańskie i wegetariańskie oraz opinie o restauracjach, kawiarniach i innych miejscach.
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe zawijaski

Nieubłaganie kończył mi się termin przydatności do spożycia drożdży. Ponieważ nie lubię wyrzucać czegokolwiek postanowiłam szybko coś z nich upichcić. Przypomniało mi się, że na blogu basinepichcenie.blox.pl widziałam fajne, pozawijane paluchy. Niestety były one z ciasta francuskiego, a ja miałam w opcji tylko ciasto drożdżowe. Pomyślałam sobie jednak, że takie paluchy z ciasta drożdżwego to i tak fajny pomysł. Wyjątkowo spodobał mi się kształt tej przekąski. Przeszukałam lodówkę, dobrałam składniki i przystąpiłam do tworzenia.

Składniki:

- 1/3 kostki drożdży

- 1/4 szklanki mleka

- 3/4 szklanki zimnej wody

- 2 szklanki mąki

- papryczka peperoni

- ser w plastrach

- rozkłócone jajko

- łyżka oliwy

- przyprawy (sól, cukier, suszony tymianek)

1/4 szklanki mleka przelewamy do garnuszka i delikatnie podgrzewamy. Gdy mleko będzie ciepłe (ale niezbyt gorące) wyłączamy gaz, wkruszamy do niego drożdże, wsypujemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by trochę wyrosło. Papryczkę przekrawamy wzdłuż i oczyszczamy z pestek. Siekamy na mniejsze kawałki. Następnie przesiewamy do miski mąkę. Dodajemy do niej sól oraz łyżkę oliwy. Wrzucamy do mąki posiekaną papryczkę oraz wyrośnięte drożdże. Dolewamy 3/4 szklanki wody i wyrabiamy ciasto (ja co jakiś czas delikatnie oprószałam mąkę rękę, by ciasto przestało się do niej kleić). Z ciasta formujemy kulkę, po czym przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik, ustawiamy 220 stopni Celcjusza. 

Na stolnicę wysypujemy mąkę i przekładamy naszą wyrośnietą kulkę. Wałkujemy do uzyskania dość cienkiego placka. Kroimy go na paski o szerokości ok. 2,5 cm. Na każdym pasku kładziemy pokrojony na ok. 0,5 cm paseczki ser, na całej długości paska. Następnie składamy paski ciasta na pół dobrze zlepiając brzegi. Ja wszystko jeszcze docisnęłam delikatnie wałkiem.  Na blaszkę rozkładamy papier do pieczenia. Każdy pasek bierzemy w rękę i kładziemy na papier delikatnie formując spiralki. Wszystkie zawijaski smarujemy rozkłóconym jajkiem, a na koniec posypujemy suszonym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku ok. 20-25 minut, aż staną się złote. Najlepiej smakują na ciepło. Do zawijasków polecam jakiś pyszny dip i dobry film:-) 

 

środa, 05 grudnia 2012, marrrgott

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/05 16:54:19
Smakowicie wyglądaja, więc się częstuję.
-
2012/12/05 17:05:54
Zapraszam, zapraszam:-)
Image and video hosting by TinyPic Durszlak.pl Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
Instagram